Abies alba

Els avets (Abies alba) formen boscos a les zones més o menys obagues on hi ha una certa humitat. El sotabosc d’aquestes formacions vegetals acostuma a ser bastant escàs, degut en part a la poca llum que les capçades de les avetoses madures deixen filtrar-se fins al sòl. Les seves acícules mostren un color verd fosc a l’anvers i dues franges blanques al revers. Les fotografies provenen del bosc del Ròdol, a la vall del Madriu, Andorra.

Si observem la obaga de Ramio, veurem que hi ha zones on trobem una barreja equilibrada de pi roig (Pinussylvestris) i avet, unes altres on predomina el pi roig i algunes on predomina l’avet. El pi roig tolera perfectament estar a plena llum durant els primers anys del seu desenvolupament, no sent aquest el cas de l’avet. Ara fa menys d’un segle, es va talar bona part dels boscos de la vall, tinc entès que conservant espais intactes com el Rodol. Es de suposar que en algunes zones de la vall hi hagués antigament boscos regulars dominats majoritàriament per grans avets. En tallar-los, s’exposaria el sòl a plena llum. La regeneració natural de l’avetosa a partir de les llavors dels avets que haguessin quedat a la vora o bé a partir dels plançons que hi hagués al terra, no seria efectiva degut a la gran competitivitat del pi roig en aquestes condicions.

L’avetosa hauria passat a ser una pineda. Amb el pas dels anys, el bosc de pins hauria tancat les capçades, proporcionant ombra al sotabosc i permetent el lent creixement dels avets, tolerant l’ombra durant els primers anys de la seva vida, fins i tot dècades, i que quedarien en espera fins que algun dels pins més vells caigués, podent llavors prendre el seu lloc. Mica a mica, els avets anirien reconquerint els indrets que els son favorables.

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: