Àfrica: desenvolupament sostenible o camp d´experimentació?

Sovint sentim als mitjans de comunicació que tal organització o empresa ha donat tants milions pel desenvolupament rural a Àfrica en el marc d´una nova Revolució Verda. En aquest interessant article trobem informació sobre el que es pot amagar al darrere d’actituts aparentment humanitàries.

Copio aquest fragment de l´article anterior que resumeix molt bé la problemàtica:

Diamantino Nhampossa de la UNAC (unión nacional campesina de Mozambique) i de Vía Campesina a África, fou un dels primers ideòlegs després del Fòrum de Sobirania Alimentària a Mali. Segons ell, la Revolució Verda 2.0 és

una amenaça seriosa als pagesos, les llavors i les formes de vida dels pobles del continent. En lloc de reconèixer el ric coneixement que els homes i dones pageses han manejat per mil·lennis, la introducció de les llavors híbrides i els paquets tecnològics farà més mal encara als propis sistemes pagesos de producció

No n’hi ha per a menys. Algunes grans empreses han desenvolupat productes inquietants. Com a exemple podem citar el dels vegetals modificats de forma que les llavors que aquests produeixin siguin estèrils, per tant cal forçosament comprar llavors noves cada any a l’empresa que en té la patent. La descendència és estèril, el pagès depèn llavors de l’empresa proveïdora. La seguretat alimentaria depèn llavors d’unes quantes empreses. Alhora, què passaria si el comportament genèticament suïcida d´aquests vegetals modificats es transmetés a d’altres especies amb les que es poguessin hibridar?

Què passarà: s’expropiarà el dret a decidir de milions de camperols o bé es treballarà de forma conjunta amb ells? Passaran les dues coses alhora?

2 comments so far

 1. Enric on

  Bon vespre Albert,
  Primer dir-te que soc un seguidor del teu bloc, ja que com apassionat de la muntanya i de les ciencies m’encanten els temes que toques.
  Del tema de la “Revolució Verda” dir que es tracta d’un gran biocidi de cultius tradicionals que tenen mil.lions d’anys.
  Recomano la lectura de un llibre de Luke Anderson que es diu “Transgénicos” de la Editorial GAIA, d’aquest llibre hem permeto transcriure un text prou aclaridor sobre la Rev Verda:”La Revolución Verde fue una campaña masiva de los gobiernos y las multinacionales que persuadió a los agricultores en el tercer mundo para reemplazar una multitud de cultivos indígenas por unas pocas variedades de alto rendimiento, dependientes de costosos insumos fertilizantes y plaguicidas químicos. Esto supuso enormes pérdidas en la diversidad genética. En 1996 un informe de la FAO analizó las causas principales de la erosión genética de las plantas cultivadas en 154 países: en más de 80 de ellos, el reemplazo de las variedades locales fue la causa principal. Muchas de las variedades indígenas que los agricultores cultivaban se han perdido para siempre.
  “Hace unas pocas décadas, los agricultores indios cultivaban unas 50.000 variedades diferentes de arroz; hace diez años, este número había descendido a sólo 17000; y hoy, la mayoría apenas cultiva una docena.En Indonesia, se han extinguido 1500 variedades locales en los ultimos 15 años. Si variedades diferentes, cada una de las cuales con rasgos diferentes, se dejan de cultivar de forma permanente, se pierden rapidamente”-Corner House Briefing,”La ingeniería genética y el hambre en el mundo: ¿Avaricia o necesidad?
  Los insecticidas y herbicidas que fueron de la mano con el uso de los cultivos de la Revolución Verde causaron la pédida de productos complementarios que previamente se obtenían en los arrozales, como peces, gambas, cangrejos, hierbas comestibles, ranas y plantas silvestres. La pérdida de estas producciones raramente se tiene en cuenta cuando se contabilizan los supuestos rendimientos de la Revolución Verde”, o de los organismos modificados genéticamente.
  Los cultivos de la Revolución Verde también han conducido a un enorme aumento de las enfermedades causadas por los plaguicidas. En 1990 la OMS estimó que los envenenamientos causados por los plaguicidas afectan cada año a 25 millones de personas en todo el mundo, y de éstas, unos 3 millones sufren intoxicaciones graves y mueren 220000. Se estima que el 99€ de las muertes tienen lugar en paises del tercer mundo, donde las empresas multinacionales frecuentemente comercializan los plaguicidas que están prohibidos en los paises industrializados.

 2. Albert on

  Moltes gracies pel teu comentari i per visitar el bloc, prenc nota del llibre tant interessant que has mencionat.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: